Beyza Demirel

BİREYSEL EMEKLİLİK

Yaşamın en zor dönemleridir sanırım yaşlılık. Geniş olan aileniz daralmaya başlamış ve herkes kendi hayatına odaklanmıştır. Öncelikleriniz aile geçimi iken, yaşlılıkla birlikte bu öncelik kendinize kaymıştır. Bu dönemde sağlık masrafları ve ulaşım masrafları artmaya başlar. Peki önceden bir yaşlılık planı oluşturmuş muydunuz?

Gençlik yıllarında harcadığınız enerjiyi yaşlılık döneminde bulamıyorsunuz ne yazık ki. Para kazanma, aileyi geçindirme ve ev masraflarını karşılamak için delicesine çalışıyorsunuz. Birikim yapabilmek, yaşlılık için ön hazırlıkta bulunmak ne yazık ki imkansız oluyor. Yaşam her açıdan zorlu. Özellikle yaşlılık döneminde. O dönemlere varmadan ne yazık ki hiç kimse yaşlılık için birikimin ne kadar önemli olduğunun farkında olamıyor. Delicesine çalışarak geçirdiğiniz hayatınızı emeklilik için harcıyorsunuz, peki emeklilik döneminde kazandığınız aylık sizi yeteri kadar tatmin edip ihtiyaçlarınıza yetiyor mu?

Yaşlılık döneminde en çok para ulaşıma ve sağlık hizmetlerine gidiyor sanırım. Evin tam önünden taksiye binerek hastaneye gitmek rahatlık açısından en iyi, ama ödediğiniz para bir o kadar masrafı çoğaltmakta. Bunlar için önceden planlamalar yapmadığınız için ya da birikimde bulunamadığınız için o an kendinizi oldukça kötü hissedeceksiniz. Peki daha öncesinde Bireysel Emeklilik Sistemini (BES) duymuş muydunuz?

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminiz için güvenli ve huzurlu bir şekilde tasarruf yapmanızı ve bu tasarruflarınızla yatırım yapmanızı sağlayan özel bir sistemdir. Yatırımlarınızla elde ettiğiniz birikimleri emeklilik döneminizde isterseniz toplu para olarak, ya da emeklilik maaşı olarak almanızı sağlar. Bireysel Emeklilik Sistemi sosyal güvenlik sistemine ilave olarak ikinci bir emeklilik geliri elde etmenizi sağlayan, fonların özel uzman portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen bir sistemdir. Devlet tarafından vergi avantajları ve devlet katkıları ile desteklenir. Sosyal güvenlik sisteminizi tamamlayan ek bir sistemdir. Bireysel Emeklilik Sistemine katılım, sosyal güvenlik kuruluşlarından farklı olarak isteğe bağlı gerçekleşmektedir. Bireysel Emekliliğin temel bazı unsurları vardır. Peki bu unsurlar nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sisteminin Temel Unsurları Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na göre kurulan ve bu kanuna göre emeklilik için faaliyet gösteren ruhsat almış emeklilik şirketleri bu unsurların ilkidir. Emeklilik sözleşmesine göre kişinin adına ve hesabına şirket tarafından bireysel emeklilik hesabı açılan kişiye de katılımcı denilmektedir.  Emeklilik şirketlerinin emeklilik sözleşmelerini katılımcıya sunmak için aracılık eden kişiler bireysel emeklilik aracısıdır. Bu aracılar katılımcıya hizmeti sunmak için tüm bilgileri vererek katılımcıları aydınlatırlar. Emeklilik sözleşmesi, şirket tarafından bireysel emeklilik hesabı açılması, hesaba katkı payı ödenmesi, ödenen katkı paylarının tercih edilen fonlarda yatırıma yönlendirilmesi ve hesapta biriken paraların katılımcılara ödenmesine ilişkin esas ve usuller ile emeklilik şirketlerinin ve katılımcıların bu kapsamdaki hak ve yükümlülüklerinin düzenlenmesi Bireysel Emeklilik sözleşmesinden dolayıdır. Emeklilik sözleşmesi bireysel veya grup emeklilik sözleşmesi olarak da yapılabilir. Grup emeklilik sözleşmeleri, gruba bağlı bireyler veya işveren grup emeklilik sözleşmesi olarak düzenlenebilir. Emeklilik şirketi tarafından kanun kapsamında kurulan ve portföy yönetim şirketlerince yönetilen, katılımcıların sisteme yatırdıkları katkı paylarının değerlendirildiği yatırım aracı da emeklilik yatırım fonudur.

Bu gibi temel bilgileri,  bireysel emeklilik aracılarından ayrıntılı şekilde öğrenebilir, yaşamınızın planını yaparken emin adımlar atabilirsiniz. Hayat planlardan ibarettir. Geleceği iyi düşünmeli ve planlamalı, rahat bir emeklilik hayatını tercih etmelisiniz.

Daha iyi yarınlar için birikim..