Beyza Demirel

DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

3 Aralık Dünya Engelliler Günü bugün..

1922 yılından bu yana, sivil toplum kuruluşlarının etkinlikler düzenlediği Dünya Engelliler Günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir.

Bu önemli günde, gönüllülerle birlikte oluşturulan organizasyonlar ücretsiz olup, toplumda farkındalık yaratılmak, engelli bireylerin önünde oluşturulan asıl engeller kaldırılıp topluma kazandırmak istenmiştir.

Gerek sosyal yaşamlarında gerekse iş hayatlarında zorluklarla karşılaşmak durumunda kalan, bu zorluklarla kendinde engel görmeyen insanlar yüzünden savaşmak durumunda olan engelli bireylerin yaşamlarındaki zorlukları artırmak yerine onları benimsemek ve zorlukları el birliği ile kaldırmak gerekmektedir.

Engelli bireyleri yılda sadece bir gün hatırlamak değil, onları akıp giden hayatın bir parçası halinde kabul görmelerini sağlamak gerekmektedir. Engelli bireyler, her yıl düzenlenen bu özel günde dünya vatandaşlarından isteklerde bulunmakta ve bu istekler o yıl ki kutlama temasını oluşturmaktadır.

Peki nedir bu istekler?

-“Herkesle eşit haklara, fırsat ve olanaklara sahip yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz.”
-“Nitelikli ve erişilebilir bir eğitim istiyoruz.”
-“Haklara, hizmetlere ve bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”
-“Herkes için tasarlanmış kentler, sokaklar, konutlar, toplu taşıma araçları, ürünler istiyoruz.”
-“Toplumsal yaşamda, bilimde sanatta ve siyasette etkin olarak yer almak istiyoruz.”
-“Temsil organlarında sadece engelli sorunları için değil ülke ve dünya sorunlarının çözümüne katkı sunabileceğimiz için de yer almak istiyoruz.”
-“Her şeyden ücretsiz ve indirimli yararlanmak değil, ilave giderlerimizi karşılayacak düzenli bir engelli aylığı almak istiyoruz.”

Peki bu istekler için neler yapıyoruz?

Yapılmaya çalışılan bir çok şey var, ama insanların vicdanı asıl yaptırımı olan şey. Unutmamak gerek ki hepimiz birer engeli adayıyız. Doğuştan gelen bir engele de sahip olabiliriz, bir kaza, hastalık sonucu da engelli olabiliriz. Önemli olan bilinçli bir insan olup, merhametli yüreklere sahip olmamız.

Eğitim görebiliyoruz. Bir engelli bireyde eğitim görebiliyor, ancak aldığı eğitimi nasıl alıyor? Verimli bir eğitim mi? Kullanacağı eşyaları sağlanıyor mu? Hayat onun için çok mu pahalı? Verilen eğitimin, normal diye nitelendirilen bir insandan farklı olmaması gerekiyor ki, hayat daha yaşanılır olsun herkes için.

Toplu taşıma araçlarını hepimiz kullanıyoruz. Engelli bireylerde rahat bir şekilde bu araçları kullanabilmeliler. Günümüz çağında engelli bireyler içinde toplu taşımalarda değişiklikler meydana geldi, ancak merhametli ve görevinin bilincinde insanlar mı çalışıyor bu araçlarda? Engelli bireyi otobüse almayan şoförler, acelesi olup “ya onu mu bekleyeceğiz!” diyebilen zihniyetler yerine, “BU DÜNYADA SADECE BİZ YAŞAMIYORUZ, BENDE BİR ENGELLİ ADAYIYIM”  diyen insanlarla engelli bireyleri hayata kazandırabiliriz.

Sanatta, bilimde ve siyasette yer almak isteyen engelli bireyleri desteklemeli, onları bu konuda eğiterek belki de daha iyi yarınlara ulaşabiliriz.

Yarınlar hepimizin ve hepimiz yarınlarda nasıl olacağız bilmiyoruz..

Daha iyi bir gelecek için engelleri hep birlikte kaldırmalıyız.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü bugünü kutlamak değil de onları anlamak farkında olma günü olmalı. Engel yeter ki kalplerde olmasın bütün engeller aşılmak içindir.