Kadın hakları dünya genelinde araştırma konularının başlarında yer almaktadır. Bu araştırma doğrultusunda yapılan her yeni çalışma, dünyayı bambaşka bir boyuta getirecektir.
Bu özel günde anılan kadınlardan birisi Fransız kadın filozof ve yazar olan Olympe de Gouges’dir. Fransa da 1748 yılında Dünya’ya geldi. Fransız ihtilalinde çok aktif rol aldı. 1789 yılında Fransız Ulusal Meclisi’nde yayımlanan ve günümüz devrinde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne kaynak olmuş olan İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesine karşı olarak, bu bildirgede yazan “insan (homme) ” sözcüğünün yalnızca erkeği kastetmesinden dolayı 1971 yılında Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’ni yayımladı. Bu insanlık tarihinde yer alan ilk kadın hakları bildirgesi oldu. İlk olarak desteklediği Fransız Devrimi’nin her şeyden önce kadınlara yönelik duyarsızlığa ve haksızlığa karşı devrimin en önemli isimlerinden birine yönelik eleştiriler kaleme aldı. Yazılarındaki üslubu her geçen zamanda daha sertleştirmeye başladı ve devrimin sonrasında yaşanan terör ve karışıklık döneminden kurtulmak için bölünmez bir cumhuriyet, federal bir hükümet ya da anayasal monarşi arasında bir seçim yapılması için halk oylaması yapılmasıyla ilgili öneride bulunduğu bir yazısı sebebiyle 1793 yılında tutuklandı. Tutuklu olduğu süre içerisinde avukat tutma hakkı verilmedi ve kendi kendisini savunmak durumunda bırakıldı. Kendi savunmasını en iyi şekilde yaptı ancak her şeye rağmen hakkında idam kararı verildi. İdam kararından kurtulmak için hamile olduğu gerekçesini öne sürdü fakaat yapılan incelemeler sonucunda böyle bir durum saptanmadı. 3 Kasım günü Giyotin de idam edildi. Günümüzde kadın haklarını savunan öncülerden birisi olarak kabul edilmektedir.
Olympe de Gouges gibi Türkiye’de de pek çok isim kadın hakları konusunda çalışmalar yaptı, ama asıl olarak 5 Aralık tarihine gelecek olursak…
Türkiye’de Kadın Hakları Günü, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde bütün dünya ülkeleri ile birlikte kutlanılmaya başlandı. 1934 yılında Türk kadınına “Seçme ve Seçilme Hakkı” tanındı, kadının içerisinde bulunduğu her durumda daha ileri gidileceği düşünüldü.
Bu anlamlı gün; kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık yaratılması ve çözümler bulunması için önemli bir gün oldu. Kadınlarımızı sadece bir günde değil bu günde gündeme gelen sorunların giderilerek her gün rahat etmeleri sağlanmalıdır. Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri gerekli ve kadınlar için etkinlik alanlarının genişletilmesi onların topluma daha fazla karışmasını, hayatta daha fazla yer sahibi olmalarını sağlamaktadır. Eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk gibi. alanlarda eşit fırsat ve eşit olanaklardan yararlanmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Kadınların kendi hakları uğrundaki mücadeleleri daha eşitlikçi bir toplum yaratılmasını sağlamak ve buna bağlı olarak da toplumun bütünü açısından demokratik bir anlam taşımaktadır.
Bir kadın olarak haklarımızı bilip, bu haklar doğrultusunda hayatta yerimizi alarak, vatanımız için çalışabilir; iyi bir eğitim görüp, geniş bir düşünceye sahip olarak bilime yönelebiliriz.
Bizler kadınız! İçimizde bir dünya büyütebilir, bu dünyayı en iyi yere getirebiliriz.
Bizlere bu günü hediye eden ve bize bu gücü veren saygı değer Atatürk’e teşekkür eder, tüm kadınların Kadın Hakları Gününün kutlu olmasını dilerim.
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günümüz Kutlu Olsun!