Ah şu sigorta! 18 yaşını dolduran tüm gençlerin ortak dertlerinden birine dönüştü. Yaş oldu 18, hayata yetişkin olarak adımını attın. Peki güvencen ne? Sağlığında bir sorun yaşadığın zaman hastaneye gittiğinde neden sigortanız var mı sorusuyla karşılaşıyoruz? Peki ya çalışmıyorsak sigortayı nasıl halledeceğiz? Sigorta hakkında ne biliyoruz ya da neden bu kadar gerekli?
Eğer hayat sigortanız varsa, bu sigorta sayesinde sağlık alanında muayenelerden daha uygun fiyatlara yararlanabiliyorsunuz. Eğer eviniz için sigorta yaptırmışsanız evinizde oluşacak olan herhangi bir hırsızlık olayında, yangında, depremde veya ani bir su basmasında eşyalarınızın gördüğü zararı sigortanız karşılamakta. Sigorta kısaca sizin güvenceniz.
Bu sigorta kavramı peki ne zaman ortaya atıldı? İnsanlar ilk ne zaman sigortaya ihtiyaç duydu?
Günümüzden 4000 yıl önce Hammurabi döneminde kervanlar yola çıktıkları zaman eğer haydutlar ile karşılaşır ve tüm mallar çalınırsa diye bir anlaşma yapıldı. Haydutlarla karşılaşan kervana diğer kervanlar birleşerek çalınan tüm mallarının açığını birlikte kapatmak zorundaydı. Bu şekilde yolculuğa çıkan kervanlar birbirlerini korumuş olarak ilk sigorta yöntemini ortaya çıkarmış bulunmaktaydı.
Daha sonraları da denizle birlikte asıl olarak sigorta kavramı ortaya atıldı ve gelişmeye başladı. Gemilerin yükleriyle birlikte denizlerde zorlu durumlara girmesi sonucu kaptanlar ve tüccarlar gemideki tüm malları güvenceye almak istediler. Gemilere yükleriyle birlikte borç verilip limana yaklaştıklarında herhangi bir sorun olması riskini göze alarak bir çeşit kumar oynanıyordu. Bu sorun ortadan kaldırılmak ve güvenceye alınmak istendi. Başta kiliseler bu maddi zararı karşılıyordu ancak belli bir durum sonrası faize karşı çıkıldı ve kiliseler güvence için bir yol bulunmasını istedi. Primler ödenerek bu güvence sağlanmaya başlandı ve bu şekilde denizcilikle ilgili sigorta oluşmaya ve gelişmeye başladı.
Peki Hayat Sigortası?
Deniz de gemilerin sigortası sonucunda, gemi de çalışan kaptanın ve personellerinde hayatlarının tehlikede olması durumundan dolayı hayat sigortası kavramı ortaya çıktı. Vaktinden önce, herhangi bir kaza sonucu personelin ölümleri gerçekleşirse, anlaşmaları üzerine yakınlarına para ödenecekti. Ölen kişilerin yakınına prim ödenmesi fikri insanlar tarafından çok cazip geldi ve her insan sigortalı olmak istedi.
İnsanlar doğaları gereği korunmayı ve kendini güvende hissetmeyi ister. Kendilerini güvende hissetme fikri onlar için vazgeçilmez olmuştur. Türk insanı biraz da kar elde etmeyi sever tabii. Bir hastaneye gittiğinde 500 TL ödemek yerine 100 TL ödemeyi tercih eder. Sigorta şirketleri de insanımıza istediklerini sunmak için çeşitli fikirler gösterir ve hepimiz bu fikirlerin aklımıza uyması durumunda hemen kabul ederiz. Aslında kısa vadede düşünüldüğünde bir anlam ifade etmeyip saçma gelse de uzun vadede kazancı fazladır. En güzel örneği evler ve şirketler için yapılan sigortalardır.
Olası durumlarda karşılaştığımız zararların giderilmesini sağlayan sigorta sayesinde hepimiz daha güvendeyiz..